Lange termijnrente stond nog nooit zo laag … Wat met de woonkredieten ?

Dat de Europese Centrale Bank de rentevoeten nog zeker tot eind 2019 en een groot stuk van 2020, op de huidige historisch lage bodemniveaus laat, is slecht nieuws voor wie spaart, maar een zegen voor wie een woning wil kopen.

Lage rente… Hoe lang nog?

Spaarders weten dan hoe laat het is. De rente op spaarboekjes is vooral gekoppeld aan de marktrente op korte en middellange termijn, dus mogen ze op zijn vroegst in 2020 op een hogere rente rekenen. Volgens sommige economen kan die zelfs nog langer uitblijven.

De lage rente 'het nieuwe normaal'? 'Ja’ ‘Op basis van onze demografie kunnen we verwachten dat België en Europa in een lange periode van lage groei, productiviteit, inflatie en lage rente verzeild zijn. Japan zit al 15 jaar langer in die situatie en ook daar wordt de komende jaren een blijvende nulrente verwacht.'

 

Kopers… Onderneem actie

Woonkredieten volgen gedeeltelijk de trend van de lange termijnrente. Het is echter op dat domein dat de banken nog  winst kunnen boeken, vandaar het verschil tussen de OLO die momenteel negatief staat en de rentes op woonkredieten die soms nog rond de 1,8 – 2 % draaien ..

Banken worden ook aangemaand minder hoge quotiteits-lening toe te kennen. Hier ligt dan een markt voor ons als kredietmakelaar. Wij vinden een oplossing voor klanten die de grootbanken bewust laten gaan of niet willen bedienen.

Boeiende tijden voor kopers ..  wacht niet …blijf niet dromen .. maar actie.

0
Feed

Schrijf een reactie