Droom aankoop huis voorbereiden voor na Corona

Onze economie krijgt een flinke dreun door het coronavirus. Ook de vastgoedsector blijft niet buiten schot: bouwwerven liggen bijna overal stil, makelaars doen geen huisbezoeken meer en zelfs het ondertekenen van aktes en compromissen loopt stroef. Waar mogelijk wordt het opgevangen met digitale oplossingen, maar een baksteen kan je nu eenmaal niet digitaal leggen. Het effect op de woningprijzen? “Dat is moeilijk om nu al in te schatten, maar we maken ons niet te veel zorgen. Ook in 2008 is het Belgische vastgoed van de échte crisis gespaard gebleven”, luidt het bij de vastgoedexperts.

 

Verkoop valt stil

De verkoop van bestaande woningen voelt de impact van het coronavirus alvast wat harder: huisbezoeken zijn vanaf half maart namelijk niet meer mogelijk. Vastgoedmakelaars gaan dus een moeilijke periode tegemoet.

En ook de administratieve zaken - zoals het ondertekenen van een compromis of een akte - moeten noodgedwongen op zoek naar een digitale oplossing.

 

Geen reden tot paniek

De beurzen crashen één voor één, tot het niveau van de financiële crisis van 2008, of zelfs nog dieper. Maar moeten we ook vrezen voor een crash op de vastgoedmarkt? De vastgoedexperts zien voorlopig nog geen reden tot paniek.

“België heeft historisch gezien een zeer stabiele vastgoedmarkt, die ook bij de vorige crisissen altijd gespaard is gebleven. De vraag naar vastgoed blijft immers groot in ons land: de bevolking is sterk gegroeid - zeker in de steden - en het aanbod is niet overal even snel gevolgd. Als er dan toch een effect op de woningprijzen zal zijn, zal dit de normale tendensen van de markt volgen en dus eerder selectief zijn: eigenaars van woningen die goed scoren qua locatie en duurzaamheid, moeten zich met andere woorden geen zorgen maken. En zelfs de woningen die minder goed in de markt liggen, gaan nu niet opeens kelderen in prijs. De vastgoedmarkt gaat niet van vandaag op morgen overkop gaan. Bovendien gaan investeerders misschien zelfs des te meer hun pijlen op vastgoed richten, nu de beurzen allemaal in het rood gaan.” Aldus Alexandre Huyghe, CIO van Revive

 

Leencapaciteit onderzoeken

Misschien moeten kandidaat kopers die nu tijdelijk thuis zitten van de nood een deugd maken en nu reeds hun aankoop van straks voorbereiden. Via kredietmakelaar huislening.be kan er gekeken worden wat en hoeveel en bij welke financiële speler kan ontleend worden. Wij maken graag tijd voor een gesprek, eventueel via digitale media, maar zeker ook op kantoor na afspraak.

“Een kandidaat koper of bouwer heeft vandaag meer dan ooit nood aan een plan, aan een juist uitgewerkt schema waar alle kosten en regeltjes die gepaard gaan bij het aankopen of bouwen van een huis mooi op een rijtje gezet worden. Startende kopers die soms aan hoge quotiteit willen ontlenen hebben nood aan advies. Grootbanken slaan dergelijke dossiers makkelijk af. Ik raad aan niet te panikeren. De Nationale bank heeft voorzien dat maximum 35 % van het totale leenvolume een hoge quotiteit mag hebben. Hoe een en ander concreet in zijn werk gaat, bekijken we graag geval per geval, samen met de klant. Heb je een droom tot het kopen van een eigen woning, vertel ons die droom en wij helpen u die te verwezenlijken”.

Erik Stevens, zaakvoerder kredietmakelaar www.huislening.be

0
Feed

Schrijf een reactie